Wiosna-czas zmian i nowych początków.

 

Jednym z pierwszym kwiatów kwitnących wiosną jest mniszek. Kwiat ten pochodzi z Azji i może być stosowany jako żywność (pyszne i zdrowe sałatki z liści) oraz jako lekarstwo.

 
 

Prosty i szybki przepis na syrop z mniszka lekarskiego, który pomoże złagodzić kaszel, ból gardła i pobudzi trawienie.

 
 

450 główek mniszka (mlecza)

1litr wody

2 cytryny

1 kg cukru

Wykonanie:
Gotuj główki mniszka 10-15 minut.
Odstaw na 24 godziny.
Odciśnij główki mniszka na sicie.
Do powstałego wywaru wyciśnij sok z 2 cytryn i dodaj cukier.

Gotuj wszystko na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu (wywar musi stać się gęsty i kleisty).

Przelej gotowy syrop do czystych słoiczków i dobrze zakręć.