Jesienne potyczki młodych matematyków w SP3

W ramach projektu Erasmus+  oraz innowacji  matematycznych wybrani uczniowie klas 5 - 8 angażowali się w różne przedsięwzięcia. W październiku odbyły się podchody pt. Ratujmy środowisko – wysypisko zagadek matematycznych. Uczniowie mieli za zadanie znaleźć
i rozwiązać 10 zadań schowanych na wysypisku śmieci oraz posegregować odpady.
21 października grupa śmiałych ochotników z SP3 wyruszyła do centrum naszego miasta. Grupa ta miała dwa zadania do wykonania. Po pierwsze miała rozwiązać Quest dotyczący Piastów Cieszyńskich, a po drugie udowodnić, że liczby rzymskie są jeszcze częścią naszego życia i znaleźć jak najwięcej informacji zapisanych właśnie w systemie rzymskim. Podczas półtora godzinnej podróży po znanym im mieście, uczestnicy mogli spojrzeć na jego historie w innej odsłonie. W listopadzie podczas wyjazdu do Ancony we Włoszech została przeprowadzona międzynarodowa rywalizacja drużyn. Wszyscy uczestnicy kształtowali zarówno umiejętności matematyczne jak i językowe dysponując i planując swój budżet
w ramach giełdy matematycznej. W grudniu natomiast grupa uczniów wybrała się do biura podróży w celu zaplanowania podróży do Estonii. Po powrocie dzieci przygotowywały
i opracowały swoją podróż, a następnie stworzyły prezentację multimedialną dotyczącą podróży, kultury i zabytków Estonii.