Ferie zimowe 2017 w Trójce!
Jak karnawał to zabawa na całego, nie tylko na balach, ale i w kuchni! I tak
było podczas warsztatów zimowych w SP3 w Cieszynie pt. „W kuchni smaków
dzieciaków”. Przygotowaliśmy pyszne i zdrowe przekąski, sprawdziliśmy jak
smakuje muffin z kaszy w towarzystwie warzyw i ziół, a na jeden dzień
zamieniliśmy naszą kuchnię w cukiernię. Upiekliśmy pachnące piernikowe serca, a
eksperymentowanie z kolorowym lukrem i ozdabianie ich pod czujnym okiem p.
Lucynki z „Pracowni Lusia” zamieniły je w słodkie cudeńka. Zrobiliśmy je dla
babci i dziadka z okazji ich święta. W kuchni smaków dzieciaków było pysznie,
pachnąco i miło! Nie zabrakło pałaszowania samodzielnie przygotowanych
smakołyków, przepiśników z recepturkami potraw, by móc w domu powtórzyć swoje
pyszne dzieła.
W trakcie zajęć sportowych uczniowie bawili się m.in. z chusta animacyjna, grali
w piłkę nożną, ćwiczyli elementy mini piłki koszykowej i siatkowej, rzucali do
celu piłką ręczną i tenisową, pokonywali tory przeszkód, grali w berka. Pogoda
sprzyjała też wyjściom na sanki. Ważnym elementem był trening na skakance,
wszyscy nauczycieli się tej trudnej sztuki. Każdy na koniec otrzymał słodki
upominek. Najlepszą oceną zajęć, było zapytanie uczestników „czy nie można tego
przedłużyć?”.
Na warsztatach plastycznych uczniowie pracowali w parach i grupach, jak również
indywidualnie. Wykorzystywali do swoich prac różnego rodzaju materiały
plastyczne m.in. szary papier, gazety, bibułę, pudełka plastikowe i tekturowe,
kolorowy papier, wstążki, tkaniny. Dzieci miały okazję wyszyć serduszko dla
swojej babci, wykonać samodzielnie strój na karnawał, stworzyć recyklingowego
stworka, jak również namalować zimowy pejzaż i stworzyć samych siebie na
ogromnych kartkach szarego papieru. Ten czas upłynął bardzo szybko, wszystkim
towarzyszył uśmiech na twarzy, a w głowach na długo zostaną wspomnienia.
Zespół Promocji SP3